10 Mart 2008 Pazartesi

Çaylak robot Dextre uzaya gidecek


Dextre, astronotların zor görevlerini üstlenecek. Dextre’ın insan kolundan daha fazla dönen ya da katlanabilen her biri 7 eklemden oluşan iki kolu bulunuyor. Dextre, şimdiye dek uzaya gönderilen en sofistike robot unvanını taşıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal için Salı günü fırlatılması öngörülen Endeavour uzay mekiği, 7 astronot ile birlikte 8. yolcu “çaylak robot Dextre”ı taşıyacak.

Astronotların yerine uzayda birçok işi yapmak üzere tasarlanan Dextre’ın insan kolundan daha fazla dönen ya da katlanabilen her biri 7 eklemden oluşan iki kolu bulunuyor. Robotun her bir elinde cisimleri tutmaya ve cıvataları sıkmaya yarayan kıskaçlar ve yuvalı anahtarlar yer alıyor.

Telefon rehberi kadar küçük bir cisimden, telefon kabini kadar büyük bir cismi tutabilen Dextre, şimdiye dek uzaya gönderilen en sofistike robot unvanını taşıyor.

“Uzay yürüyüşçüsü olarak kendimizi bu işin dışında bulmak istemeyiz” diyen Endeavour astronotu Mike Forman, yine de robotun kendileri için büyük kolaylık olacağını kabul ediyor.

Endeavour mürettebatınca montajı yapılacak ve UUİ’ye yerleştirilecek Dextre, 2009’da çalışmaya başlayacak.Astronotların özellikle uzay yürüyüşleri sırasındaki riskli görevlerini omuzlayacak robotun 15 yıl ömrü bulunuyor.

UUİ’ye şimdiye dek yapılacak en uzun süreli uçuş olacak ve 16 gün sürecek bir seyahat için Salı uzaya gönderilmesi planlanan Endeavour, TSİ 09.28’de fırlatılacak.

5 uzay yüşürüyüşü yapmaları planlanan Endeavour mürettebatı 210 milyon dolar değerindeki Dextre’ın montajı dışında, UUİ’ye Mayıs’ta eklenecek Japon bilim laboratuvarı için bir ekipman bölmesi ekleyecekler.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli