3 Nisan 2008 Perşembe

Numaranı da al taşın!



Cepte numara taşıma uygulaması nihayet devreye giriyor. Uygulamanın ne zaman başlayacağını Telekom başkanı söyledi.

Cepte numara taşıma uygulaması Telekomünikasyon Kurulu'nun (TK) kararıyla Ekim ayından itibaren yürürlüğe giriyor. Turkcell, Vodafone ve Avea hattını değiştirenlerin eski operatöre ait numarasını koruyabilmesini sağlayacak sistem, şirketler kendi aralarında anlaşma sağlayamadığı için Telekominikasyon Kurulu tarafından resen yaptırılacak.

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, düzenlediği basın toplantısında mobil numara taşınabilirliğinde Nisan’da altyapının tamamlanacağını ve Ekim sonundan itibaren de uygulamaya başlanacağını söyledi.

TURKCELL İSTEMEMİŞTİ

Turkcell Nisan 2007’de Danıştay’da açtığı davada, rakipleri Vodafone ve Avea’nın uygulanmasını istedikleri MNP yönetmeliğinin, şirketin 1998’de imzalanan lisans sözleşmesiyle kazandığı hakları ihlal ettiğini iddia etmişti. Turkcell’in yürütmeyi durdurma talebi daha sonra mahkemece reddedilmişti. Dava esastan görüşülmeye devam ediyor.

TURKCELL NUMARASINA SAHİP ÇIKIYOR

Turkcell numara taşımayı desteklediğini söylüyor ancak Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı lisans anlaşması çerçevesinde 25 yıl için verilmiş numara bloklarını kullanım hakkının numara taşınabilirliği yönetmeliği ile ihlal edildiğini savunuyor. Turkcell’in 1998’de imzaladığı lisans sözleşmesine göre, aboneleri için 0530-0539 arasındaki numaralar tahsis ediliyor. Yatırımlarını bu yönde yapan Turkcell, özellikle telefon numarası 0532 ile başlayan numaraların yıllar boyu yapılan yatırımlarla yaratılan prestijin numara taşınabilirliği ile başka operatöre geçip kaybolmasını istemiyor.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Numara taşıma sistemi cep telefonu abonelerine, telefon numaralarını değiştirmeden operatör değiştirme imkanı tanıyacak. Sistem için bir veri tabanı oluşturularak, operatör değiştiren tüm abonelerin bilgileri, bu veri tabanında tutulacak. Her çağrı başlangıcında, bu veri tabanı sorgulanarak abonenin hangi operatörden hizmet almakta olduğu belirlenecek. Sistem devreye girdiğinde, cep telefonu abonelerinin cep telefonu ya da bağlı bulunduğu operatörün ön kodu değişmeyecek.
Kaynak:İnternethaber

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli