15 Aralık 2007 Cumartesi

Türkçen bozuk deyip patent vermediler


Sallandıkça şarj olan pil üreten Şırnaklı genç, Türkçesi bozuk olduğu gerekçesiyle patent alamadı!

Elektronik eşyalara meraklı Rıdvan, 'sallandıkça şarj olan pil' ürettiği iddiasında. Silopili genç, şimdilik kumandada kullandığı pilleri geliştirmek için yardım bekliyor.

Silopi'de yaşayan, elektronik eşyalara meraklı 17 yaşındaki Rıdvan Kaden ilk 'buluşunu' dünyaya duyuruyor: Sallandıkça şarj olan pil... Sık sık elektronik icatlarla ilgili programlar izleyen, bu konudaki kaynakları okuyan Kaden, enerji sorunu olmayan pil icat ettiğini iddia ediyor:

"Bir yıl önce, hareket ettirerek şarj edilecek pil üretme fikri doğdu bende. Önce karbon ve çinko ile çalışan normal pilleri inceledim. Tamamen hareketle enerji üretimini denedim ve başardım.

Yaptığım pil bakır tel, diyot ve depolama kısımlarından oluşuyor. Bir pil için bin 500 sarımlık bakır tel kullanıyorum. Sallayınca hareket enerjisiyle oluşan enerji alternatif enerji olduğu için diyotlardan geçirilip doğru akım enerjisine çevrilip depoya şarj oluyor. Enerji tükendikçe pili sallayıp yeniden kullanmak mümkün oluyor."

Mümkün, test edilmeli...

Açık lisede okuyan Kaden ilgi alanına uygun bir okulda okumak istiyor: "Teknik eğitim alarak ya da teknoloji üreten bir firmada çalışarak kendimi geliştirebilirim. İmkân sağlanırsa projelerimi uygulayabilirim." Kaden, yaptığını iddia ettiği pilleri şimdilik televizyon kumanda cihazında ve fenerlerde kullandığını söylüyor.

Bezdiren 'imla' hataları

Kaden'in, öğretmen kuzeni Nurettin Kaden çalışmayı anlatan yazıyı TÜBİTAK'a göndermiş ve patent başvurusunda bulunmuşlar. Ancak imla yanlışı uyarısı alınca tekrar başvurmamışlar.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zülküf Gülsün, alternatif enerjinin doğru akım enerjisine çevrilebileceğini söylüyor: "Hareket, elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Ama Silopili gencin mekanizması test edilmeden bir şey söylenemez."

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli