30 Ekim 2007 Salı

Leopar Vista'yı ısırıyor

Uzun süredir merakle beklenen işletim sistemi Mac OS X Leopard karşınızda. Sizin için inceledik...

Daha hızlı, daha akıllı, daha güzel: Apple'ın yeni işletim sistemi Mac OS X 10.5 Leopard, Windows Vista'ya pençelerini gösteriyor. Bizse bu yırtıcı hayvanın Microsoft'un yorgun ala geyiğini avlayışını gözlemledik.

Vista ile Microsoft yanlış hamle yaptı: sistemdeki en ufak değişiklikten çoğu insan haberdar olmak istemez ve bu sürecin de çok iyi işlediğini söyleyemiyoruz. İşte tam bu noktada Apple, beşinci nesil Mac OS X ile geliyor ve Apple fanları Windows'a mutlak darbelerini gerçekleştiriyorlar.

Apple yeni işletim sistemine 300'den fazla özellik eklediğini iddia ediyor. Ama bunlar elbette bayağı bir yer kaplamış: Vista tek bir Kurulum-DVD'si ile gelirken Leopard daha şimdiden çift katmanlı disk ile geliyor. Toplamda sürüm 10.5, tıka basa 7 GB yer kaplıyor. Standart sürümün yanında "Sunucu" sürümü de mevcut, bunun dışında şimdilik farklı bir alt başlık yok. Kurulum için 9 GB sabit disk alanı gerekli hatta Program-Geliştirme araçları ile 12 GB'a kadar çıkabiliyor - bu konuda Vista 7 GB ile son derece tasarruflu.
"http://www.chip.com.tr/images/content/20071028130057.jpg" grafik dosyası hatalı olduğu için gösterilemiyor.

64-Bit ön planda
Altyapı, 32-Bit program ve sürücülerle rahatlıkla çalışabilen bir 64-Bit işletim sistemine dayanıyor. Yani temel sistem 64-Bit tabanlı. Çoklu-Çekirdek
desteği elbette var, en incesinden bir I/O optimizasyonu, geliştirilmiş Unix-Çekirdeği, bütünleşik Betik-Köprüsü ve ağlarda bant genişliği optimizasyonu mevcut. Ama Apple daha da fazlasını yaptı: yeni yansıma ve şeffaflık efektleri Vista'yı gölgede bırakır nitelikte.

Masaüstünde daha fazla düzen
Leopard'ın masaüstü tamamen yeniden tasarlandı - Dock'tan kenar çubuğuna kadar. En çok göze çarpan yenilik açılıp/kapanabilir yığınlar (Stacks). Bunlar sayesinde veri kaosu içinde kolayca düzen sağlayabiliyorsunuz. Mesela bir tık ile Safari, Mail ve iChat ile indirdiğiniz tüm dosyaları görebiliyorsunuz. Sanal masaüstleri çalışmanızı kolaylaştırıyor.

Zaman makinesi
Yedekleme aracı "Time Machine", birkaç fare tıklaması ile masaüstü widget'leri oluşturmak ve cidden şık bir medya merkezi ile Mac OS X 10.5 çok eğlendiriyor.

Sonuç: Anlamlı gelişmelere sahip başarılı bir güncelleme. Ama yinede yeni Apple işletim sistemi çok büyük bir bomba olamıyor. Her şeyden önce Windows fanları yeni MacOS'a bir göz atmalılar çünkü sanal makineler ile Windows kullanabilme imkânı, Apple'ı gözden geçirmek için büyük bir fırsat.

Alternatif: Yeni Ubuntu-Linux Gutsy Gibbon herkes için bir tasarruf kapısı olabilir. Linux acemilerini etkilemekle kalmıyor yardımcı fonksiyonları ile etkilemeyi de başarıyor: çok basit ve her zamanki gibi ücretsiz.
Fotoğraf Galerisi: Apple hızlı başladı: Leopard Vista'yı ısırdı

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli