23 Ocak 2008 Çarşamba

'e-karne' Dönemine Geçildi


MEB, internet üzerinden bilgisayar ortamında tüm okullara ulaştırdığı yeni karne formatı sayesinde, velilerin karne parası şikayetleri ortadan kalkacak. Öğrencilere, 1. dönemin bittiği Cuma günü, okulda bilgisayar çıktısı olarak elde edilen karneler dağıtılacak. MEB, karnelerin basılacağı 18 milyon özel yazıcı kağıtlarını 81 ilde ilk ve orta dereceli okulların tamamına gönderdi. Daha önce Milli Eğitim Vakfı tarafından okullara satılan ve velilerden de bu nedenle para toplanmasına neden olan hazır karne uygulaması ortadan kalkmış olacak. Vakfın devreden çıkarılmasıyla velilerden karne parası istenmesi de artık sözkonusu olmayacak.

Anne-babayı kandırmak yok

Yeni sistemin getirdiği en önemli özellik, elektronik karne. Veliler okullardan aldıkları şifre ve çocuklarının vatandaşlık numarası ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın “e-okul.meb.gov.tr” adresine girerek çocuklarının notlarını kontrol edebilecekler.

İnternette sadece son döneme ait değil, önceki yıllara ait notlar da görülebilecek. Bu sayede karnelerinde tahrifat yaparak notlarını yükselten birtakım öğrencilerin de önüne geçilmiş olacak. Durumdan şüphelenen veliler notları internetten kolaylıkla kontrol edebilecekler.

Yeni karnelerde birtakım yenilikler de bulunuyor. Karnelerde öğrencilerin notlarıyla birlikte o dönem içinde kaç kitap okudukları da yazılacak. 1, 2. ve 3. sınıf öğrencileri için numara yerine, “başarılı”, “oldukça başarılı” gibi pedagojik kritirlere uygun performans notları verilecek. Üst sınıflar için, özellikle Seviye Belirleme Sınavı ve ÖSS’yi etkileyeceği düşünülerek 5 üzerinden yapılan not değerlendirmesiyle birlikte yüzlük not da yazılacak. Örneğin 100 üzerinden 100 alarak 5 almış bir öğrenciyle, 85’le 5 alan bir öğrencinin değerlendirmesi daha doğru yapılmış olacak.

Okullarda “sanal karne” dönemine geçildi. 18 milyon öğrenci ve velileri cuma günü karnelerini internetten öğrenecek. İsteyen okullarda karnelerin ’çıktı’sı verilecek. Karne parası da ortadan kalktı. Azardan kaçmak için “karneyle oynamak” da mümkün olmayacak.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli