15 Ocak 2008 Salı

'Örümcek Adam' Olmak Artık Zor Değil


Nesneleri görünmez yapmaya, bükülebilen elektronik ürünler kullanmaya, çok daha yüksek kapasiteli ama minicik flaş bellekler kullanmaya, duvarlara tırmanmaya hazır mısınız?

Nanoteknolojinin gösterdiği çok hızlı gelişim 2008 yılında birçok yeniliği müjdeliyor.

Nano kablolar ve karbon nanotüpler, artık yeni değerler üretiyor ve enerji depolayabiliyor. Araştırmacılar nano kabloların elektriği titreşime çevirdiğini gösteriyor. Diğer nano kablolar da ışıktan güç üretebilecek.

Karbon nanotüpler, ucuz güneş pili materyallerinden daha fazla güç elde etmek için faydalı olabilecek.

Nanoteknoloji pillerdeki büyük gelişmede de etkili. MIT araştırmacıları fonksiyonel materyallerle kaplanmış fiber teller yapıyorlar. Fiber teller güneşten enerji toplayıp, elektriğe çevirip, kullanılana kadar depolayabilecek.

İşte nanoteknolojinin 2008'de üstünde çalıştığı konular:

-Nesneleri görünmez yapmak: Şimdilik teori aşamasında. Işıkla sıradışı yollarla etkileşim geçiren materyaller yoluyla nesnelerin görünmez olabileceği teorik olarak imkânsız değil. 2008'in bu konularda pratik olarak denemelerin geçeceği bir yıl olması bekleniyor.

-Esnek, hareket kabiliyeti yüksek, bükülebilir elektronik ürünler: Bir firma bükülebilir monitör cihazı projesini hazırladı, yakın bir zamanda tanıtımını yapıp piyasaya sürmesi bekleniyor.

-Daha da ince bellekler: Daha ucuz, daha hızlı ve çok daha yüksek kapasiteli sabit diskler ve flaş bellekler

-Yapışkan materyaller: Üstünde çalışılan bu materyallerle bir kertenkele gibi duvarda yürümek mümkün olabilecek.

-Koruyucu materyaller: Ocakta bir şey pişirirken yağ sıçramasına engel olacak bir çalışmanın yanı sıra pencerelerinizin yağ ve dumandan etkilenmesini engelleyecek transparan koruyucular da pek yakında hayatımıza girecek.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli