11 Ocak 2008 Cuma

Türk Doktorun Büyük Buluşu


Türk doktor beyin pillerinin 2 ile 5 yıl arasında değişen kullanım süresini ömür boyu uzattı. Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, ilaçlara dirençli epilepsi (sara), kronik depresyon ve alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan beyin pilleri konusunda geliştirdiği teknikle, arıza riskini sıfıra indirip 2 ile 5 yıl arasında değişen kullanım süresini ömür boyu uzatarak, uluslararası patent koruması aldı.

Prof. Tulgar, geliştirdiği beyin pilinin vücut içine koyulan kısımlarında hiçbir aktif elektronik devre elemanı bulunmadığını belirterek, böylece 5 santimetre çapındaki pili, 2 santimetre çapına indirdiğini kaydetti. Prof. Tulgar, "Boyut olarak yüzde 80 küçülmenin yanında, pillerin dışarıdan aktive edilmesini sağlayarak, ömrü dolan pilin değiştirilmesi için gereken cerrahi müdahaleyi de ortadan kaldırdık" dedi.

ABD’nin bu alandaki patent süresinin dolduğunu ve şu anda dünyada beyin pilleri alanında patent sahibi tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Prof. Tulgar, ilk Türk yapımı beyin pili implantasyonunun 24 yıllık dirençli epilepsi hastası olan Hacı Ömer Güner’e başarıyla yapıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Tulgar, şunları söyledi: "Ağır bir vaka olan hastamız gayet mutlu. Bu yöntemle, ilaçlarla tedaviye yanıt vermeyen ve klasik epilepsi cerrahisi uygulanamayan dirençli epilepsi hastalarına, beyine müdahale yapılmadan boyun bölgesine minik bir elektrot implante edilerek epilepsi nöbetlerinin sıklık ve şiddeti azaltıldı. Aynı yöntemle kronik depresyon ve alzheimer (demans) hastaları da tedavi ediliyor."

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli