13 Ocak 2008 Pazar

Ekosistemin Ölçüsü Filler ve Karıncalar


Afrika’da, fil gibi büyük otçullarla akasyalar ve kimi tür karıncalar arasındaki ilişkilerin, ekosistemin iyi çalışması ve zafiyetinin örneği olduğu ortaya çıktı.

WASHINGTON - Amerikalı bilim insanları tarafından yapılan ve bugün bilimsel dergilerde yayımlanan araştırmaya göre, Afrika’da tropikal bölgelerde, Sahra altı ve savanalarda çok yaygın olan akasyalar, 3 önemli karınca türüne evsahipliği yapıyorlar. Kimi ağaçlar, 100 binden fazla karıncayı barındırıyor.

Bu böcekler ve akasyaların karşılıklı ilişkilerinde, karıncalar, ağacın yaprakları tarafından üretilen nektarla besinlerini ve barınma olanağını buluyor, bu ağaçlar da karıncaların zürafalar ve filler gibi büyük otçul memelilere karşı koruyucu etkilerinden yararlanıyorlar.

ABD’nin Florida Üniversitesi’nden zooloji profesörü Todd Palmer başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen araştırmalarda, Kenya’da otçul hayvanlardan korumak amacıyla çevresi elektrikli tellerle çevrilen akasyaların, korunmayan akasyalara göre daha cansız göründükleri belirlendi.

Doğanın korunması için ekosistemin dengesinin korunmasının önemine işaret eden Todd Palmer, ağaçlar koruma altına alındığında tehdidin ortadan kalkmasıyla, canlılığı azalan akasyanın daha az nektar ürettiğini ve karıncaların da böylece daha az beslendiğini ve koruyucu karıncaların da korumalarını asgariye indirdiğini bildirdi.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli