19 Eylül 2007 Çarşamba

HD-DVD vs. Blu-ray

Araştırmacılar bu iki rakip formatın birbirine üstün gelemeyeceğini düşünüyor...

Pazar araştırmaları yapan Screen Digest fiması yaptığı bir incelemede HD-DVD ile Blu-ray arasında çabucak bir seçim yapılmasının mümkün olmadığını gözler önüne serdi.

Şuan için Blu-ray standardının piyasada daha fazla oynatıcısı var ama uzun vadede Toshiba'nın HD-DVD'si, yıllık gelirini Blu-ray ile dengeleyecek seviyede pazar payına sahip olacak.

Belli bir formatı seçen stüdyolar araştırmaya göre çok fazla para kaybedecekler. Bu yüzden gelecek sene içerisinde 270 Milyon Dolar değerinde bir meblağ bilançolara negatif olarak yansıyacak. Sony, Fox ve Disney stüdyolarının filmleri HD-DVD olarak piyasaya sürülmeyeceği için bu
firmalar şimdiden 175 Milyon Dolar kaybetmiş oluyor.

Tüketiciler için bunun anlamı şu: Yakın bir zamanda filmler her iki formatta da üretilecek. Araştırmaya göre Paramount ve Dreamworks firmalarının filmlerinin HD-DVD olarak yayımlama kararları çok büyük anlam taşıyor çünkü bu formatın geleceğini de güvence altına almış durumdalar. Yine de bu karar firmalar için finansal dezavantajlar da oluşturacak.

Sony'nın Blu-ray sürücüsü ile donattığı PS3 de araştırmaya göre pek büyük bir rol oynayamayacak: İnceleme, klasik bir medya oynatıcısına sahip olanların, PS3 kullananlardan daha fazla Blu-ray medya satın aldığını ispatlıyor.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli