25 Eylül 2007 Salı

Türkiye, e-Devletin başlangıç aşamasında


AB Komisyonu'na göre Türkiye, kamu hizmetlerinin internet üzerinden görülmesinde geçerli olan "sunum-hizmetin tamamlanması" aşamalarının ikisinde ilerliyor.

AB Komisyonu’na göre Türkiye kamu hizmetlerinin internet üzerinden görülmesinde geçerli olan “sunum-hizmetin tamamlanması” aşamalarının ikisinde ilerliyor, ancak başlangıç aşamalarında bulunuyor.

AB Komisyonu tarafından yayınlanan “AB27+’da e-Devlet Gelişimi” başlıklı İlerleme Raporu’nda Türkiye’de e-Devlet’in durumuna ilişkin rakamlar da yer aldı. Rapor, “i2010 e-Devlet Eylem Planı Altkomisyonu” temsilcileri tarafından AB’ye dahil 27 üye ve Birlik’le ilişkili diğer ülkelerden toplanan rakamlardan derlendi.

Raporda kamu hizmetlerinin internet ortamından güvenli bir şekilde sağlanabilmesi iki aşamada ele alındı. İnternet üzerinden görülecek kamu hizmetin görülmesinden önceki aşamalar (pre-awarding) e-Uyarı, e-İhale, e-Sunum, e-İmzanın kabul edilmesi olarak belirlendi.

Hizmetin tamamlanmasını içeren ikinci aşamaya ise “post-awarding” denildi. İkinci aşama, e-Sipariş, e-Faturalandırma, e-Ödeme ve e-İmzanın kullanılması şeklinde tanımlandı.

TÜRKİYE İLK AŞAMANIN BAŞLANGICINDA, İKİNCİ AŞAMAYI DESTEKLEYECEK

İlerleme raporuna göre ülkelerin e-Devlet uygulamalarındaki durumu şöyle:

  • Fransa, Almanya ve İrlanda kamu hizmetlerinin internet ortamında görülmesi için gerekli olan ilk aşamalara (pre-awarding) destek vermeyi kabul etti.
  • AB ve çevresinde incelemeye alınan 30 ülkeden 11’i yani, Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, İzlanda, Letonya, Malta, Polonya, İsveç, Slovakya ve Türkiye ön aşamanın “başlangıç safhasında” yer aldı.
  • 16 ülke ise şimdiden e-Devlete geçişte ön aşamayı uyguluyor. Bu ülkeler Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Romanya, Slovenya, İspanya, Hollanda ve İngiltere.”

e-Devlet İlerleme Raporu’na göre, İngiltere, e-Devlet projesinin faturalama, ödeme gibi somut örneklerinin devreye sokulmasına yönelik ikinci aşamayı (post-awarding) tümüyle destekleyeceğini ilan etti. Almanya e-Sipariş ve e-İmzanın kullanılması aşamalarını tamamen destekliyor ancak e-Faturalandırma ve e-Ödeme aşamalarına desteğin başında bulunuyor.

30 ülkeden 14’ü yani, Bulgaristan, Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, Macaristan, Letonya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya, İsveç, Hollanda ve Türkiye, e-Devletin somut uygulamalarının devreye gireceği ikinci aşamayı “desteklemeye başlama” safhasında bulunuyor.

Türkiye'nin AB karşısındaki yükümlülüklerinden gerçekleştirdikleri ve eksik kalanlara ilişkin değerlendirmelerin yer alacağı kapsamlı AB İlerleme Raporu ise kasım ayında yayınlanacak.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli