Uluslararası iklim konferansı bugün Viyana’da başladı. Konferansta, iklim değişikliğina karşı önlemler, önlemlerin hayata geçirilmesi için gerekli mali kaynak ve dünya genelinde yapılması gereken yatırım projeleri ele alınacak.Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde düzenlenen uluslararası iklim konferansı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı. 5 gün sürecek konferansa, BM iklim değişikliği çerçeve konvansiyonuna taraf 191 ülkeden bin kadar uzman katılıyor.
Görüşmelerde, 2012’den sonra iklim değişikliğiyle mücadele için BM Kyoto Protokolü’nün süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesinin yolları araştırılacak.
Viyana görüşmelerinde, çevre bakanlarının Aralık’ta Endonezya’da yapılacak toplantıda sera etkisi yaratan gazların salınımının uzun dönemde daha sıkı bir şekilde azaltılmasına ilişkin 2 yıllık görüşmelerin başlatılmasını kabul etmelerine olanak sağlanacak.
Bu görüşmelerde ayrıca, dünyanın 2030’a kadar iklim değişikliğiyle mücadele için yılda yüz milyarlarca dolar harcamak zorunda kalacağına dair bir BM raporu da gözden geçirilecek. Raporda, yalnızca sera etkisi yaratan gazların salınımının azaltılması için yılda 210 milyar dolar gerekeceği ifade ediliyor.
Japonya’nın Kyoto kentinde 1997’de yapılan BM konferansında kabul edilen Koyoto anlaşması 35 sanayileşmiş ülkenin, 2008-2012’ye kadar sera etkisi yaratan gazların salınımını 1990’daki seviyelerin yüzde 5 altına çekmesini zorunlu kılıyor. Anlaşmayı bugüne kadar toplam 175 ülke onayladı.
Viyana’daki iklim konferansına, BM iklim değişikliği çerçeve konvansiyonuna taraf ülkelerden çeşitli sivil toplum örgütleri de gözlemci olarak katılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder