TÜBİTAK ve Turkcell'in içinde yer aldığı proje, baz istasyonları ve uydu entegrasyonu ile tektonik hareketleri tespit edecek bir sistemi hedefliyor.Hafta sonunda Yalova'daki yazlığımızda eski bir gazete ekine rastladım. 14 Ağustos tarihli ek, 17 Ağustos depreminin bir yıl sonrasında yayınlanmıştı. Ekin kapak haberi, "Aradan 1 yıl geçti, ne yaptınız?" başlığını taşıyordu ve bugün de yıl sayısı değiştirilerek aynı şekilde yayımlanabilirdi. Türkiye'nin gelecek 29 yıl içinde herhangi bir anda gerçekleşmesi beklenen deprem konusunda önlem niteliğinde hiçbir hazırlık yapmayacağı artık aşikar.
Bilim ve teknoloji tarafında ise hazırlığı yapılan bir proje, Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs'ta yeryüzü hareketlerini büyük bir hassasiyetle tespit edecek. Baz istasyonları iler bağlantılı olarak kurulacak sistem, 75 kilometrelik daireler içindeki hareketlerin tespit edilmesi ile bütün bu coğrafyayı sürekli güncellenen bir yapı içinde izleyecek. Dairelerin içindekireferans noktalarındaki vericiler yardımıyla baz istasyonu üzerinden tektonik hareketler tespit edilecek.
Daha sonra bu bilgiler, uydu üzerinden transfer edilerek merkezi bir noktada toplanacak. TÜBİTAK'ın da içinde olduğu projede, Turkcell'in yaygın kapsama alanı sunan baz istasyonu yapısı kullanılacak.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, projenin kendilerine heyecan verdiğini ve Turkcell'in yakın zamanda daha büyük ölçüde hayatın gereklerini karşılayan projeler içinde görülmeye başlayacağını kaydetti. Turkcell'in yeni yapılanmasında büyük müşterilerden sorumlu olan Yener, EDGE ve bunu izleyecek 3G ile data tarafındaki kapasitenin artmasıyla birlikte, mobil ortamın cep telefonu ile konuşmak ve mesaj atmanın çok ötesine geçeceğini ifade etti.
Yener, 2 milyon civarındaki kurumsal müşterilerinin oluşturduğu tabanı daha da genişletirken, bu tür toplumsal fayda yaratan uygulamaların yanı sıra kurumlara ekonomik fayda sağlayacak yeni iş modellerini de sunacaklarını söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder