24 Ağustos 2007 Cuma

T-Rex futbolculardan hızlı koşuyormuş


Dinozorların hareketlerini modellemek için geliştirilen bilgisayar programı, “Tyrannosaurus Rex, eğer yarışma şansı olsaydı, günümüzün ortalama futbolcularını koşuda yeneceğini” gösterdi.Önceleri, günümüz hayvanlarının özelliklerinden yola çıkılarak yapılan modellemelerin aksine, yeni çalışma, doğrudan dinozor fosillerinden elde edilen verilere göre düzenlendi. Manchester Üniversitesi’nin Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmasına göre, T-Rex olarak da bilinen Tyrannosaurus Rex, saniyede 8 metre hıza ulaşabiliyor. Çalışma, T-Rex’in daha önce düşünülenden daha hızlı olduğunu ortaya koydu.

Dinozorların en hızlısı ise iki ayaklı ve etobur olan Compsognathus. Yaklaşık olarak bir tavuk boyutunda olan bu hayvan dakikada 18 metre hıza ulaşabiliyormuş.

Günümüz türleri içinde bu hıza ulaşabilen tek kuş ise devekuşu.

200 metrelik bir pisti tam hızla koşan bir atletin ulaşabildiği en yüksek hız ise bir saniyede 12 metrelik bir hız oluyor.

T-Rex’in saniyede 8 metrelik hızı ise, ortalama bir futbolcunun hızının üzerinde.

YIRTICI VE AVI

Üniversitenin yürüttüğü çalışma şimdilik etobur dinozorlar üzerine odaklanıyor.

Çalışmanın yazarlarından Dr Bill Sellers, “Dinozorların hızlarının keşfedilmesi, ‘neden bu kadar hızlı koşuyorlardı; neyin peşindeydiler’ gibi soruların ortaya sorulmasını sağladı” diyor.

Sellers, şimdi ise T-Rex’in avladığı dinozorlardan biri olduğunu düşündükleri Hadrosaurus üzerine çalışmaya başladıklarını söylüyor. Hadrosaurus’un T-Rex’in avlarından olduğu düşüncesine ise, bu dinozorun fosillerinde buldukları T-Rex’in diş izleri nedeniyle vardıklarını söylüyor.

Sellers, Hadrosaurus’un da çok hızlı olduğunu keşfettiklerini ve bununda çok mantıklı olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Eğer hızlı bir yırtıcı iseniz, büyük ihtimalle yakalamak istediğiniz avlar çok hızlı oldukları içindir.”

BİZİM GİBİ DEĞİLLERDİ

Manchester Üniversitesi’nin yaptığı bu çalışma, modern hayvan hareketlerini temel almadan gerçekleştirilen ilk çalışma oluyor.

Dr Sellers, “Burada hiçbir animasyona çizim eklemedik tamimiyle dinamik bir model bu. Dolayısıyla fosil kayıtları bize hayvanın şekliyle ilgili ne söylüyorsa, sadece onu kullandık” diyor ve ekliyor:
“Geçmişte, dinozorların insanlar ya da devekuşları gibi hareket ettiklerine dair beklentilerimiz vardı. Oysa insanlara ya da devekuşlarına pek benzemiyorlar, dolayısıyla dinozor gibi hareket ediyorlar, bizim gibi değil. Bizce, böyle düşünmek daha doğru bilgilere ulaştırabilir.”

Ancak Sellers, kendi çalışmalarında, kasların gücü ve yoğunluklarıyla ilgili “verilere dayanan tahminler” yürütmek zorunda kaldıklarını da ekliyor.

Dr. Sellers ve ekibi dinozorların üç boyutlu simülasyonlarını üretmeyi planlıyor ve bu yolla sürüngenlerin tüm hareketlerini inceleyebileceklerini düşünüyorlar:
“Bilgisayarlar şu anda üretmek istediğimiz modeli geliştirmek için yeterince güçlü değiller. Hayvanın yürümesini sağlamak çok vakit alıyor. Bir sonraki aşama ise, bu hareketleri üç boyutlu olarak verebilmek.”

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli