30 Ağustos 2007 Perşembe

Bugüne Özel Gündem: İşte 60. Hükümet


Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilip görevi devralmasının ardından bugün Köşk’e çıkan Başbakan Erdoğan, yeni kabineyi Cumhurbaşkanı’na sundu.


ANKARA - Yeni kabinede Abdullah Gül’den boşalan Dışişleri Bakanlığı’na Ali Babacan getirildi.

Başbakan Erdoğan 60. hükümette bakanlık sayısını 22’den 24’e çıkarttı. Yeni hükümette icracı bakanlık sayıları aynı kalmasına rağmen; devlet bakanlıklarının sayısı 2 arttı.

Yeni hükümette 3 başbakan yardımcısı da değişti. Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, seçime girmeyen Abdüllatif Şener ve Adalet Bakanlığı’na kaydırılan Mehmet Ali Şahin’in yerlerine, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Vakıfbank Eski Genel Müdürü ve AKP’nin ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazım Ekren ile başbakanın eski avukatı ve partisinin teşkilat başkanı Hayati Yazıcı getirildi.

Önceki hükümette ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı ve başmüzakerecilik görevini yürüten Ali Babacan, yeni dönemde Dışişleri Bakanlığı’nı yapacak. Babacan, Başmüzakereciliğe de devam edecek.

Başbakan ve bakanların özgeçmişleri

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’na kaydırılırken onun yerine AKP eski Grup Başkan Vekili Faruk Çelik getirildi.

Yine eski Devlet Bakanı Beşir Atalay bu kez kabineye giremeyen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun görevini devralacak.

Eski İSKİ ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürütecek.

Eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay ise AKP’nin yeni Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

Dünyaca ünlü yatırım bankası Merill Lynch’ten ayrılarak milletvekili olan Mehmet Şimşek de eski Diyanet İşleri Başkanlarından Mustafa Sait Yazıcıoğlu’yla birlikte yeni devlet bakanları arasında yer alıyor.

Abdülkadir Aksu, Atilla Koç ve Osman Pepe ise kabinede yer almadı. Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinenin listesi şöyle:

* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek
* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı
* Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren
* Dışişleri Bakanı Ali Babacan
* İçişleri Bakanı Beşir Atalay
* Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
* Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin
* Enerji Bakanı Hilmi Güler
* Tarım Bakanı Mehdi Eker
* Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
* Sağlık Bakanı Recep Akdağ
* Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik
* Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
* Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan
* Çalışma Bakanı Faruk Çelik
* Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
* Bayındırlık Bakanı Faruk Özak
* Çevre Bakanı Veysel Eroğlu
* Devlet Bakanı Mehmet Aydın
* Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen
* Devlet Bakanı Nimet Çubukçu
* Devlet Bakanı Mehmet Şimşek
* Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu
* Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu

Erdoğan kabineyi açıklamadan önce yaptığı konuşmada, “İsimleri belirlerken bir yandan geçen dönemin tecrübelerini yeni döneme taşımayı, bir yandan da yeni bir enerji ve dinamizm sağlamayı esas aldım. Yeni dönemde de daha çok özgürlük, daha çok refah üretmek için çalışacağız. Taze bir kanla yola devam edeceğiz. Güçlü bir kadro oluşturduğumuza inanıyorum. Yapacak çok işimiz var” dedi.

Yeni Bakanlar Kurulu, bu akşam saat 19.00’da toplanacak.

60. Hükümetin programı, 31 Ağustos Cuma günü TBMM Genel Kurulu’nda okunacak.

Genel Kurulda kabul edilen TBMM Danışma Kurulu önerisine göre, Meclis Genel Kurulu Cuma günü saat 15.00’de toplanacak. Genel Kurul toplantısına 60. Hükümetin programının okunmasının ardından son verilecek.

Anayasaya göre, iki tam gün sonra, yani 3 Eylül Pazartesi günü hükümet programı üzerinde görüşmeler yapılacak. Hükümet programı üzerinde muhalefet partilerin genel başkanları veya temsilcileri tarafından yöneltilecek eleştirilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması bekleniyor.

Hükümet programının görüşmelerinin tamamlanmasının ardından bir tam gün sonra, yani 5 Eylül Çarşamba günü de 60. Hükümet için güvenoylaması yapılacak.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli