Soğuk savaş döneminden bu yanaki en sıcak uzay yarışı, Asya’nın en büyük iki gücü olan Japonya ve Çin arasında görülüyor.Japonya, Amerikan Apollo uzay mekiğiyle insanın ilk kez Ay’a ayak basmasından bu yanaki en büyük projenin sahibi olduğunu iddia ediyor. Çin de çalışmalarının insanlı Ay’a yolculuklarının yolunu açacağı umudunu dile getiriyor.
Ancak şu anki en büyük sorunun, bilimsel değil, ilk kimin uydularını fırlatarak kimin önce oraya gideceği olduğu yorumları yapılıyor.
Çin ve Japonya’nın ilk Ay çalışmalarını gelecek ay başlatmaları bekleniyor.
Japon Uzay Ajansı, geçen hafta, yıllardır uğraşılan teknik sorunların ardından, Ay uydusu Selene’nin 13 eylülde fırlatılmak üzere hazırlandığını bildirdi.
Çin’in de Chang’e-1 sondasını Eylül ayında fırlatmayı planladığı haberleri çıkarken, Pekin henüz bu konuda kesin bir tarih vermedi.
Ancak, Çin Ulusal Uzay Dairesi’nin internet sitesinde, uzay aracının ve aracı taşıyacak roket Changzheng 3 roketinin bütün testleri geçtiği, fırlatma bölgesinin inşasının bittiği kaydedildi.
Japon uzay ajansı yetkilileri, 276 milyon dolarlık Selene projesinin, ABD’nin, eski Sovyetler Birliği’ni geçerek Ay’a ilk inişi yaptığı Apollu programından bu yanaki en geniş kapsamlı program olduğunu söylüyor.
Selene projesinde, Ay’ın çevresinde yörüngeye bir ana uydu dışında biraz daha küçük iki uyduyla Ay’ın oluşumu ve evrimine ilişkin çalışma öngörülüyor.
Çin’in bugüne kadar 185 milyon dolar harcadığı programda Chang’e-1 uydusuyla da stereo kameralar ve X ray spektrometreler kullanılarak, Ay’ın yüzeyinin üç boyutlu haritası çıkarılacak. Pekin, bu çalışmalarının öncülüğünde 15 yıl içinde insanlı Ay çalışmalarını öngörüyor.
Tokyo da insanlı Ay çalışmalarını 2025’e kadar hedefliyor.
Öte yandan, Çin de Japonya da Ay uydularını ilk kimin fırlatacağını önemsemedikleri yönünde ifadeler kullanmaya çalışıyorlar.
Japon uzay ajansı yetkililerinden Yasunori Motogawa, “Bunu kazanma ya da kaybetme konusu yapmak istemiyorum. Ancak şuna inanıyorum ki, ilk kim fırlatırsa fırlatsın, Japonya’nın yürüteceği çalışma teknik olarak üstün. Hangisinin bilimsel gelişmelere yol açacağını göreceğiz” diye konuştu.
Diğer taraftan, Çin’in askeri uzay programının son yıllarda büyük sıçrayış yaptığına, 2003’te uzaya iki astronot gönderen ilk Asya ülkesi olduğuna, şimdiye kadar Rusya ve ABD dahil hiçbir ülkenin yapamadığı, eski bir meteoroloji uydusunu karadan orta menzilli füzeyle vurduğu bir deneyi yaptığına dikkat çekiliyor.
Japonya da yaklaşık 10 yıl süren çalışmalardan sonra Şubat ayında küredeki herhangi bir noktayı izleyebilen dört casus uydu ağını tamamlamıştı.
Asya’daki diğer bölgesel güçler olan Hindistan, Güney Kore, Malezya ve Tayvan’ın hepsinin uzayda uyduları bulunurken, Çin ve Japonya’nın Ay’la ilgili programları bugüne kadarki bölgedeki en iddialı uzay programları olarak dikkat çekiyor.
Uluslararası basında, Ay’ın keşfi için Çin’in üç aşamalı plan öngördüğü, bu yıl içinde Dünya’nın uydusuna Chang’e-1 yörünge aracını göndermesinin ardından 2012’de insansız bir sefer öngördüğü haberleri çıkmıştı. Aynı haberlerde ABD’nin Ay’a yeniden insanlı uçuş için 2020 yılını hedeflediği de yer almıştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder