20 Kasım 2007 Salı

Dijital Fotoğraf Çerçeveleri

CHIP Online 7, 8 ve 10 inç boyutlarında üç dijital fotoğraf çerçevesini sizler için inceledi.

"http://www.chip.com.tr/images/content/20071118175423.jpg" grafik dosyası hatalı olduğu için gösterilemiyor.
En güzel fotoğraflarınızı sergileyebilmeniz için en iyi çözüm, bir dijital fotoğraf çerçevesidir. 7, 8 ve 10 inç boyutlarında üç modeli sizler için inceliyoruz.

Fotoğraflarınızın çıktısını almak veya sürekli bilgisayar ekranından görüntülemek istemiyorsanız; dijital fotoğraf çerçeveleri, hem tekli gösterim, hem de slayt şov özellikleriyle sizin için ilgi çekici bir alternatif olabilir. Bunun için tek yapmanız gereken, çerçevenin arka bölümündeki yuvaya hafıza kartını yerleştirmek ve çerçeveye enerji vermek. Fotoğraflarınızı görüntülerken zevk alabilmeniz için, çerçevenin en az 720 x 480 piksel çözünürlüğe sahip olmasına dikkat edin. Ucuz çerçeveler 480 x 234 çözünürlükleriyle keskin bir görüntü vermekten oldukça uzaktırlar.

Formata Dikkat Edin

Fotoğrafların en / boy oranları kompakt dijital kameralarda 4:3 iken, DSLR'larda 3:2'dir. Dijital fotoğraf çerçevelerinin büyük çoğunluğunda ise bu oran 16:9'dur. Fotoğrafın tamamını çerçeveye yansıttığınızda fotoğrafınız kenarlardan 'kırpılacaktır'. Fotoğraflarınızı orijinal halleriyle görüntülemek istediğinizde ise, çerçevenin kenarlarında siyah boşluklar oluşacaktır. Size bu tür bir sorun yaratmayacak çerçeveler ise, kompakt makineler için 800 x 600, DSLR'lar içinse 720 x 480 çözünürlük sağlayan dijital fotoğraf çerçeveleridir.

Dik veya yatay

Çerçevede görüntüleyeceğiniz fotoğrafların tümünün aynı formda olmasına dikkat etmelisiniz. Tüm fotoğraflarınız dikey formda ise, çerçeveyi buna göre konumlandırmanız gerekecektir. Dijital fotoğraf çerçevelerinin çoğu; fotoğrafları, formlarına göre görüntüleme yeteneğine sahip değil. Bu özelliğe sahip olanlarda ise, uygun olmayan formda bir fotoğraf görüntülendiğinde, ekranın önemli bir kısmı boş kalıyor.

7 inç ekranlı modeller mükemmel görüntü kaliteleri ve asil görünümleriyle öne çıksalar da, kullanım zorlukları bu özelliklerini biraz gölgelemekte.

Philips'in 7FF1M4 modeli, tasarım ve işçilik açısından çok başarılı. Kutu içeriğinde kırmızı, gümüş, siyah ve beyaz olmak üzere 4 farklı renkte değiştirilebilir çerçeve bulunmakta. Kontrol tuşlarının birden fazla görevi olması sebebiyle bu çerçevenin kullanımı, sınıfındaki diğer ürünlere göre bir miktar daha zor. Çerçeveye, açılışta bir hafıza kartı yerleştirdiğinizde (xD-Card harici tüm kartları destekler), karttaki tüm fotoğrafları dahili hafızasına aktarır ve 720 x 540 piksel olarak boyutlandırır. Bu hafızadan fotoğraflarınızı kaldırmak zahmetli olabilir, çünkü silme işlemi için her fotoğrafı teker teker seçmeli ve her fotoğraf için silme işlemini baştan yapmalısınız.

Philips 7FF1M4, fotoğraflarınızı yalnızca dahili hafızasında iken çevirebiliyor. Çerçevenin çözünürlüğü 800 x 480 piksel. Bu formda bir ekranda fotoğraflarınızı tam ekran yansıtmak istediğinizde, fotoğraflarınız kenarlarından kesintiye uğrayacaktır. Ekranın görüntü kalitesi ise oldukça iyi. Philips 7FF1M4, 3.9 Watt'lık enerji tüketimi ile de oldukça tasarruflu.
Ekran çözünürlüğü 800 x 600 piksel olan çerçeveler, kompakt makinelerle çekilmiş fotoğrafları eksiksiz ve formatına uygun şekilde görüntüleyebilirler. Görüntü kalitesi olarak 7 inçlik modellerden hiç de aşağı kalmayan 8 inç ekranlı fotoğraf çerçevelerinde fotoğraflarınız belirgin ölçüde daha büyük gözükecektir.

Kodak EasyShare EX811'in siyah plastik gövdesi her ne kadar
etkileyici görünmese de, görüntü kalitesi tartışma götürmeyecek kadar iyi. Aktif matris LCD ekranı ile fotoğraflarınızı oldukça net ve doygun renklerle gösterebilen Kodak EasyShare EX811, 16:9 oranlı ekranı (800 x 480 piksel) nedeniyle fotoğraflarınızı görüntülerken kenarlardan kesintiye uğratıyor. Uzaktan kumandası sayesinde EX811, kullanım açısından sorun yaratmıyor. Menüden çerçevenin konumunu ayarladığınızda, EX811 fotoğraflarınızı belirlenen konuma göre otomatik olarak çevirebiliyor.
Müzik ve video dosyalarınızı da yönetebileceğiniz bu çerçeve, aynı zamanda kablosuz ağ üzerinden (WLAN 802.11 b/g) iletişim sağlayabiliyor. Kodak EasyShare EX811'in 128 MB'lık bir dahili hafızası da mevcut. Elektrik tüketimi ise 6.2 Watt ile kabul edilebilir seviyede bulunuyor.
Büyük çerçevelerde fotoğraflarınız daha çok dikkat çeker, ancak 8 inçlik modellerle genelde aynı ekranı kullandıkları için görüntüde netlikten ödün vermek zorunda kalırsınız. 10 inçlik dijital fotoğraf çerçeveleri, küçük kardeşlerine göre daha pahalıdır.

Kodak EasyShare EX811'in büyük kardeşi EX1011,
tasarım, fonksiyonları ve kullanım olarak EX811 ile benzerlik göstermekte. Fiyatı ise 40 YTL kadar daha pahalı. 10 inç boyutunda, 800 x 480 piksel çözünürlüğündeki ekranında fotoğraflar netlik olarak EX811'in gerisinde kalıyor. Buna rağmen görüntünün kalitesi, pikselleri seçebileceğiniz kadar kötü değil.
Başarılı renk ve zıtlık (kontrast) ayarları sayesinde görüntü kalitesi oldukça iyi olarak göze çarpıyor. Elektrik tüketimi 11.4 Watt ile standartların biraz üzerinde yer alıyor.

Testteki tüm dijital fotoğraf çerçeveleri etkileyici bir görüntü kalitesine erişebildi. Satın almada önemli rol oynayacak kriterler, çerçevenin kullanım kolaylığı ve en-boy oranı olmalı.

7 veya 8 inç ekranlı modeller, 10 inç ekranlılara göre daha keskin bir görüntü sağlayabiliyorlar. Aynı zamanda fiyatları da daha uygun. Ekran boyutları fotoğraflarla orantılı olan modeller (800 x 600 ve 720 x 480 piksel) ve uzaktan kumandalı modeller, kullanışlılıkları ile öne çıkıyorlar.
Bunları bilmenizde fayda var

Bir dijital fotoğraf çerçevesi almaya karar verdiğinizde, bu araçların tasarımına bağlı olarak, kimi zaman kullanım zorlukları çıkaracağının bilincinde olmanız gerekli. Bu durumda, uzaktan kumandasız bir kullanımın zahmetli olacağını belirtmeliyiz. Çerçevenizi yerleştirdiğinizde, güç kablosu arkasından sarkacaktır; bu da örneğin çerçeveyi duvara asmak istediğinizde göze hoş görünmeyecektir. Dijital fotoğraf çerçeveleri her ne kadar çalışmak için enerjiye ihtiyaç duysalar da, kullandıkları güç 8 ile 10 Watt'ı aşmadığı için bu konuda endişelenecek bir durum yoktur.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli