29 Kasım 2007 Perşembe

Mozaikten yapılma dev Piri Reis haritası



Haritanın yapımını gerçekleştiren Emrah Aygün, haritanın yapımında 1cm x 1cm ebatlarında 49 renk ve tonda 3.5 milyon kendi doğal renklerinde mermer mozaik kullanıldığını bildirdi.

Orijinalinden 240 kat büyütülerek yapılan harita, 20 metre çapında toplam 320 metre karelik bir alanı kaplıyor. Haritanın yapımı aşamasında ise en büyük sorun, aranan renk ve tonda mermer mozaiklerin bulunulmasında yaşandı.

Bu sorun ise aranan renk ve tondaki mozaiklerin dünyanın dört bir tarafından getirtilmesiyle aşıldı.

Haritanın yapımı aşamasında ise öncelikle İstanbul Topkapı Sarayı’ndaki orijinal “Piri Reis Haritası”nın fotoğrafları alınarak, tarihi üzerinde araştırmalar yapıldı. Fotoğraflar üzerinde renk analizleri yapılıp, hangi renk ve tonda taşların kullanılması gerektiği kararlaştırıldıktan sonra farklı renk taşlar bir araya getirilerek tek bir görüntü elde edilmesi, fon ve kara parçaları için uygulanan renklendirme biçimini ortaya çıkardı.

Gerçeğine en uygun üretimin yapılabilmesi için internet yayınlarından, haritada tasvir edilmiş olan bütün objeler (papağanlar, insanlar, gemiler vs.) detaylı olarak incelendi.

Tüm bu çalışmaların ardından en önemli konu olan kullanılacak taşların renk seçimlerine geçildi. Haritanın çizimleri ve taş tercihi üzerinde ise bir ay çalışıldı. Daha sonra haritanın çizimi işlemine geçildi.

Önce haritanın krokisi çizildi ve istenen boyut olan 20 metre çapında basılıp çalışma ana zemini oluşturuldu. Daha sonra zemin üzerine, haritada bulunan tüm objelerin elle resmedilmesi gerçekleştirilip üretim için hazır hale getirildi. Bütün bu hazırlıklardan sonra ise dizim işlemine başlanıldı.

Her parça elle tek tek hazırlandı. Harita, objelerin yapımı, fonun üretimi ve tüm bunların bir araya getirilerek harita üzerindeki meridyen ve paralellerin yerleştirilmesi ile üç aşamada tamamlandı.

Haritanın yapımı sırasında harita üzerindeki çizimler, önce her biri 1 metre kare ebadında 295 parçadan oluşan modüller üzerine aktarıldı. Her bir modül tek tek numaralandırıldıktan sonra Silkar A.Ş.’nin Bilecik’teki fabrikasında tamamlanan harita, Ankara’ya OR-AN’da yeni kurulan “Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi”ne karayolu ile nakledildi.

Haritanın yapımı tam bin 100 günde, ortalama 25 kişinin, günde 8 ile 10 saat arasında çalışması ile tamamlanırken, 295 modülün pazıl gibi alışveriş merkezinde bir araya getirilmesi ise 12 gün sürdü. Söz konusu modüller altlarına yapıştırıcı sürülerek zemine yerleştirildi. Mozaiklerden oluşan haritanın son olarak üzerine bir kat sürülecek koruyucu maddenin ardından, alışveriş merkezine gelen gelen ziyaretçilerin üzerine basarak detaylı incelemelerine imkan sağlanacak.

GUINNESS REKORLAR KİTABI İÇİN BAŞVURU YAPILDI Yapımında kullanılan 3.5 milyon mozaik nedeniyle en çok parça kullanılarak yapılan en büyük harita kategorisinde Guinness Rekorlar Kitabına girmesi için de resmi başvuruda bulunuldu.

Prosedür gereği incelikle Guinnes Rekorlar Kitabı’nın Türkiye Bölge Temsilcisinin harita üzerinde ilk incelemeyi yapması gerekiyor. Bölge sorumlusunun olumlu görüş vermesi halinde ise harita, asıl heyet tarafından incelenerek kitabı girmeye değer görülüp görülmeyeceğine karar verilecek.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli