23 Kasım 2007 Cuma

ODTÜ’den dev buluş: Görünmezlik zırhı



ODTÜ’lü bilim adamları, radar dalgalarını emerek görünmezlik özelliği sağlayan önemli bir buluşa imza attı. Örneği sadece ABD’de bulunan benzer bir madde, hayalet uçakların kaplamasında kullanılıyor.

ANKARA - Tamamen yerli olanaklarla geliştirilen madde, aynı zamanda yanmazlık özelliğine de sahip. ODTÜ Kimya Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Levent Toppare ve ekibinin diğer önemli buluşu da plastiğin görüntü teknolojisinde kullanılmasına imkan tanıyor.

ODTÜ’NÜN 2 BULUŞU
Toppare, çığır açacak iki buluşu bir basın toplantısıyla açıkladı.

1) GÖRÜNMEZLİK ZIRHI
Toppare ve ekibinin ilk buluşu özellikle savunma sanayii açısından büyük önem taşıyor. Buluş, radar dalgalarını emme özelliğine sahip plastik bir kaplama malzemesi. Bu maddeyle kaplanmış 100 metrekarelik bir gemi radarlarda 10 santimetrekare, bir F-16 uçağı ise serçe büyüklüğünde görünüyor. Maddenin yanmazlık özelliği de bulunduğu için araba ve uçakların iç döşemelerinde de kullanılabilecek. Benzer bir malzeme sadece ABD’de hayalet uçaklarda kullanılıyor.

Toppare “Buluş için silahlı kuvvetlerle görüşüyoruz. Onlar da birtakım denemeler yapıyorlar. Bu çeşitli platformlarda kullanılabilir mi bakacaklar kullanmak istedikleri takdirde de silahlı kuvvetlerimize bu teknolojiyi transfer edeceğiz” dedi.

2) SIVILAŞTIRILMIŞ PLASTİKTEN EKRAN
Ekibin ikinci buluşu ise ekran teknolojisinde çığır açacak nitelikte. Plastiğin ekranlarda kullanımını mümkün kılan buluşla, özel bileşime sahip sıvılaştırılmış plastik, sürüldüğü yüzeyi sadece 1,5 voltluk bir akımla ekrana dönüştürebiliyor.

Toppare bu buluşla ilgili olarak da, “Kullanım alanı son derece geniş en basiti günlük hayatta televizyon ekranı, telefon ekranı yapabilirsiniz. LCD’lerden çok daha yeni bir teknoloji bunu böyle katlayıp çantanıza koyup çok büyük ekran yapabilirsiniz sadece bağladığınızda bu ekranda görebileceksiniz” dedi.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli