30 Kasım 2007 Cuma

Google Maps Mobile 2.0


Uzun zamandır bu kadar başarılı ve faydalı bir mobil uygulama görmemiştim: Google Maps Mobile 2.0 ‘ın yeni özelliği My Location (beta) ile GPS ‘iniz olmasa bile dünya üzerindeki yerinizi 1700 metre hassasiyetle bulabiliyorsunuz! Resmen delilik!

İlk şoku atlattıktan sonra nasıl yapıldığını anlatabilirim heralde. Atlattınız mı? Evet, görünen o ki bizim vakti zamanında “ya biri otursa elinde bir GPS’le Türkiye’yi dolaşsa ve bu veriyi alıp dolaşırken kaydettiği baz istasyonu verisiyle birleştirip servis olarak satsa nasıl olur?” diye düşünüp tesis olmadığından gerçekleştiremediğimiz projeyi Google hayata geçirmiş. Biliyorum, VizonTele’deki Deli Emin’e bakar gibi bakıyorsunuz bana ama daha 1 ay kadar önce düzenlenen Mobile Monday’de verilen arada bunları konuştuğum arkadaşlarım hatırlayacaktır.

Şu ana kadar net bir açıklama olmasa da anlaşılacağı üzere telefonunuzun bağlı olduğu GSM baz istasyonlarını kullanarak sizin yaklaşık yerinizi tespit ediyorlar. Bunu yapabilmelerinin sebebi ise basit: GSM şebekesini altıgenlerden oluşan bir arı kovanına benzetin. Her altıgenin ortasına da birer baz istasyon koyun. En basit haliyle bu şekilde anlatabileceğim şebekeye bağlanan herhangi bir telefon en az 3 baz istasyona bağlandığında (ki bu sayı yanılmıyorsam 7′ye kadar çıkıyor) sinyal seviyesine göre mesafelerini bile bilmek mümkün (Lost’un birinci sezonunu hatırladınız mı?)

Bu noktada ya baz istasyonların koordinatlarını bilmeniz ya da herhangi bir baz istasyonu grubuna ne kadar mesafedeyken hangi GPS koordinatında olduğunuzu bilmeniz yeterli. Google’ın Türkiye’deki bütün baz istasyonları çıkarması imkansız olduğuna göre baz istasyon grubu, bunların sinyal seviyesi ve GPS koordinatı bilgilerinin olduğu olağanüstü bir veritabanına sahip olduklarını tahmin ediyorum .

Şimdi bu anlattıklarımı anlamayanlar olacaktır, onları da daha fazla sıkmadan nasıl bu servisi kullanacağını anlatayım da yazı bir işe yarasın. Destekleyen telefonlardan(S60 3rd Edition cihazlar, Blackberry’ler, Motorola ve Sony Ericsson’ların bazılarıyla çoğu Windows Mobile telefon) birine sahipseniz adımlar çok basit:

  1. Telefonunuzun WAP browser’ını açın.
  2. http://www.google.com/gmm adresine girin.
  3. Uygulamayı indirin, kurun ve çalıştırın.
  4. 0 (yazı ile sıfır) tuşuna bastığınızda Google Maps Mobile, sizin 1700 metre hassasiyetli koordinatlarınızı ekranda gösteriyor olacak.

Buraya kadar hala korkmamış olabilirsiniz. Peki ya size bu veriyi bir şekilde başka bir uygulamada kullanmayı başarabilirlerse ne olur desem? Umarım güvenliğini sağlamışlardır “ama” kötü niyetli biri eğer bu uygulamanın koordinat verilerine nasıl ulaştığını bulabilirse pekala sizi takip eden bir yazılım geliştirebilir, size bunu bir oyun gibi yutturabilir, arka planda çalıştırıp sizi takip edebilir.

Google’a bu konuda güvenmek zorundayız. Zaten birkaç gün içinde güvenlik uzmanları konuyla ilgili endişeleri değerlendirecek ve yorumlarını aktarmaya başlayacaktır. Ancak her zamanki uyarımı tekrar yapayım: asla ve asla %100 güvenmediğiniz bir kaynaktan uygulama indirip kurmayın zira henüz cep telefonunuza siz izin vermeden, sizden habersiz ve uzaktan uygulama yüklemenin bir yolu yok.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli