24 Kasım 2007 Cumartesi

Projeksiyon Cihazı satınalma rehberi

Chip Online sizlere projeksiyon cihazı alırken dikkat etmeniz gereken noktaları açıklıyor.

"http://www.chip.com.tr/images/content/20071122213320.jpg" grafik dosyası hatalı olduğu için gösterilemiyor.


CHIP Online projeksiyon cihazı satın almayı planlayan kullanıcılara kılavuzluk edecek bir mini rehber hazırladı. Cihazları iKi ana kategoride kullanım hedefine göre kategorilendirdik ve seçim yaparken hayatınızı kolaylaştırmayı hedefledik.

Ofis kullanımı için uygun modeller
Optoma HD70, NEC WT610E, Sharp XG-MB50XL
Projeksiyon cihazlarını CRT ve LCD gibi görüntü üreten diğer cihazlardan ayıran temel nokta görüntünün cihazın dışında perde gibi bir yüzeyde yansıtılarak elde edilmesidir. Bu karakteristiğinden dolayı projeksiyon cihazı alırken dikkat edilmesi gereken özel parametreler bulunmaktadır.
Ofis sunumları için alınacak bir projeksiyon cihazları için pek çok faktör
göz önüne alınmalıdır. Görüntü çoğunlukla metin ve grafiklerden oluşacaktır. Oda içindeki ışık kontrol edilebilir olabilir ya da olmayabilir. Video görüntülerinden ziyade Powerpoint veya Flash sunumları kullanılacaktır. Bütün bunlar göz önüne alındığında alınacak cihaz ışığı yeterince güçlü, çözünürlüğü yeterli ve taşınabilir bir cihaz olmalıdır. Renk genişliği veya siyah doygunluğu ofis sunumlarını pek etkilemeyeceği çok önem taşımayacaktır.

Resim veya Powerpoint sunumlarını kaliteli bir şekilde yansıtmak için ışık parlaklığı en az 2000 ile 3000 lümen arasında bir cihaz seçin. Sunum kaynağının çözünürlüğüne ve tabi bütçenizin durumuna göre 800x600 ile 1600x1200 arasında bir cihaz tercih edin. Taşınabilirlik açısından 4 kg veya daha aşağısında bir cihaz farklı lokasyonlara götürmenizi kolaylaştıracaktır. Dahili hafızası, kart okuyucu veya USB girişi olan cihazlar tercih sebebi olabilir böylece sunumlarınızı veya resimlerinizi flaş belleklerden direk kullanabilirsiniz. Son olarak cihazın VGA portu olduğundan ve her türlü dizüstü veya masaüstü bilgisayar ile sorunsuz çalışağından emin olun.

Epson 1700c, Canon SX60, InFocus Screenplay 4805 Ev sinema sistemi oluşturmak için kullanılacak cihazın sahip olması gereken özellikler ofis uygulamaları için kullanılacak olanlardan çok daha fazladır. Hiç şüphesiz görüş açısı, çözünürlük, karşıtlık ve parlaklık bakılması gereken en önemli özelliklerdir. Kullanılacak öncelikli kaynağın DVD'ler olduğu düşünülürse cihazı genişekran desteği sunması aranması gereken bir özelliktir.
Bir diğer önemli
özellik çözünürlüktür. Çözünürlük arttıkça kalite ve fiyatta artar. High-definition (HD) terimini şüphesiz duymuşsunuzdur. Ev sinema sistemleri için kullanabilecek cihazların en az 854x480 çözünürlüğe sahip olması eğer High-Definition videolar seyredecekseniz en az 1280x720 çözünürlüğe sahip olması gerekmektedir. 1920x1080 çözünürlük high-definition için en iyi kalite görüntüyü sunacaktır.

Karşıtlık için ne kadar yüksek bir değer olursa o kadar iyi olur. Giriş seviyesi için 2000:1 oranı önerilebilir, 5000:1 ise yeterince iyi bir kalite için vasat bir oranken 10000:1 oranı üst seviye bir kalite demektir. Yine de en iyi görüntü için duvara yansıtmak yerine uygun bir perde kullanmak yerinde olur.
Cihazın HDMI ve DVI girişlerinin olması unutulmaması gereken diğer özelliklerdir.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli