MEB, Microsoft ve TTNet birlikteliği milyonlarca öğrenciyi e-posta hesabına kavuşturacak. Umarız e-postalara sıkça bakılabilmesi de sağlanacak. Öncelikle ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileriyle başlayacak olan çalışma sayesinde ülkemizdeki on milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisine liseyi bitirinceye kadar sağlam bir altyapıyla e-posta hesabı sağlanması hedefleniyor. Anladığımız kadarıyla bu e-posta hesapları öğrencilere eğitim ve öğretim durumlarıyla ilgili çeşitli bilgileri sunarak internet kullanımına alıştırmak hedefiyle dağıtılacak. Tabii daha önemli sorunlarımız da var, ve maalesef altyapı sözcüğünden anladığımız şey genellikle bir yere elektrik veya su gitmesi için gerekli boruların ve kabloların döşenmesi seviyesinde kalıyor.
Hesaptan Fazlası Gerekiyor
En büyük dileğimiz bu tür girişimler sonucunda Türkiye'nin her noktasında benzer bir iletişim altyapısı olmadığı ve teknolojiye erişim maliyetlerinin kişisel gelirlere göre çok yüksek olduğu gerçeğinin anlaşılmasına vesile olması. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun vahameti göz ardı edilmeden Afrika ülkelerindekine benzer şekilde düşük maliyetli bilgisayarların devlet eliyle veya özel girişimlerle, kâr amacı güdülmeden her köşeye ulaştırılması gerekiyor. Neden Intel Classmate PC veya One Laptop Per Child projelerinin kapılarında yattığımız haberlerini duyamıyoruz, bu da bir başka mesele. Ama şimdi hakkını yemeyelim, projelerle ilgili bazı devlet büyüklerimiz geçen sene İstanbul'daki Intel World Ahead konferansında Paul Otellini ve Classmate PC'nin ilk örnekleri eşliğinde poz vermişlerdi.
Kişi başı gelirimizin beş bin papeli geçmiş olması bizi umutlandırmasın, girmeye çalıştığımız ama bizi almamak konusunda kısmen makul sebeplerle sahip olan Avrupa Birliği'nin ortalamasının, 2006 verilerine göre , yirmi iki bin papel gerisindeyiz. Yoksa bizi dörde katlıyorlar mı demeliydik?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder