30 Temmuz 2007 Pazartesi

'Cihazları küçültme' ödül getirdi


Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrşadi Aksun'un elektronik cihazların süper bilgisayarlar kullanılmadan küçültülmesine katkı yapan çalışması, TÜBİTAK 'Bilim Ödülü'ne değer görüldü ve bilim dünyasında büyük ilgi topladı.


Prof. Dr. Aksun'un bugüne kadar bilim dergilerinde 300'ün üzerinde atıf yapılan çalışması, ABD'de basılan bilimsel kitaplarda da ilgi odağı oldu.

Prof. Dr. Aksun, çalışmanın, çok katmanlı elektronik devrelerin hızlı ve doğru analizlerini olanaklı kılarak bu tür cihazların süper bilgisayarlar gerektirmeden tasarlanmasına katkı sağladığını belirterek "Bu, çok katmanlı yapıların analizlerinin en zor ve en zaman alıcı kısmı sayılan hesaplamayı çok hızlandıran bir yöntem" dedi.

Aksun, dünyada cep telefonları, bilgisayarlar, sayısal fotoğraf makineleri, DVD çalıcıları ve MP3 gibi elektronik cihazların küçültülmesi ve aynı zamanda fonksiyonlarının artırılması yönünde pek çok çalışmanın yürütüldüğünü hatırlattı.

Aksun'un doktora öğrencisi Noyan Kinayman ile birlikte ABD'de yayımlanan 'Düzlemsel Katmanlı Yapılarda Baskılı Devrelerin Elektromanyetik Analizi' isimli yazılımı ve kullanım kitabı 2000 yılından bu yana bu alanda çalışan bilimadamları için önemli bir kaynak özelliği taşıyor. Aksun, Kinayman ile birlikte hazırladığı ve 2005'te ABD'de yayımlanan 'Modern Mikrodalga Devreleri' isimli yayını ile de bu alandaki birikimlerini paylaşıyor.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli