27 Temmuz 2007 Cuma

İnsanoğlunun restini, bilgisayar göremedi


Standart dizüstü bilgisayar üzerinde çalışan poker programı ile iki profesyonel poker oyuncusu arasındaki poker karşılaşması, insanoğlunun galibiyeti ile son erdi.Kanada'nın Vancouver kentinde yapay zeka konusundaki bir bilimsel konferans çerçevesinde yapılan, dünyanın ilk insan ile bilgisayar arasındaki poker turnuvasında galibiyet insanoğlunun oldu.
İnsan ile bilgisayar arasındaki ilk poker şampiyonluğu yarışmasında, Phil Laak ve Ali Eslami adlı iki profesyonel oyuncu, Alberta Üniversitesi'nden yapay zeka araştırması yapan bir grubun geliştirdiği Polaris adlı programa karşı oynadı. Dört oyundan oluşan, bir kez insan, bir kez makinenin kazandığı ve bir oyunun da berabere bittiği uzun 2 günün ardından gece geç saatlere uzayan son bölümde, Laak ve İslami, karşılaşmayı güçlükle de olsa kazanmayı bildi.
Poker için yapay zekanın oluşturulması , satranç ve dama ile karşılaştırıldığında daha zor kabul ediliyor. Bu zorluk, karşıdaki oyuncunun saklı kartlarındankaynaklanan belirsizlik için farklı algoritma ve stratejilerin oluşturulmasından ve pokerde çok önemli bir yer tutan davranış ve blöfün sayılara dökülmesinden kaynaklanıyor.
İnsan ile bilgisayar arasında mücadeleye yönelik araştırmalar daha önce satranç ve dama odaklı yürütülüyordu. Bu araştırmaların ürünlerinden Deep Blue, IBM tarafından geliştirilmiş ve 1997 yılında dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov'u yenmeyi başarmıştı. Bir diğer gelişme de yine Alberta araştırmacılarının 1994 yılında Dünya Dama Şampiyonasını kazanan programı olmuştu.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli