AB, Google'a rakip olacak arama motoru projesi için Almanya'nın 165 milyon dolarlık destek vermesini onayladı. Benzer bir proje için Fransa da bastırıyor.Avrupa Birliği, internet arama motoru araştırmalarına 165 milyon dolarlık destek için Almanya'yı yetkilendirdi. Birlik bu araştırma sonucunda arama pazarında lider olan Google'a rakip bir arama motorunu hayata geçirmeyi planlıyor.
Theseus adındaki arama motoru projesi, Fransızlar tarafından Quaero olarak adlandırılan araştırma projesinin Alman kolunu oluşturuyor. Theseus araştırma projesi ile yeni nesil internet için, en gelişmiş multimedya arama motorunun geliştirilmesi hedefleniyor. Proje hayata geçirildiği takdirde; resim, ses ve metinlerin çevirisi, belirlenmesi ve dizin halinde verilmesi mümkün olacak.
Alman hükümeti, projenin hayata geçirilmesi kapsamında ilk olarak Siemens, SAP, Deutsche Thomson ve Bertelsmann'ın sahibi olduğu EMPOLIS gibi büyük ölçekli şirketler ile çalışacak. Başlangıc aşaması buşekilde olacak projede, sağlanan fonlar daha sonraki aşamada , kendi ön araştırmalarını yapması için küçük ve orta büyüklükteki şirketlere dağıtılacak.
Almanya tarafından desteklenen bu projenin yanısıra, benzer bir proje için Fransa'nın da AB Komisyonu ile görüşmeleri de devam ediyor. Fransa sağlamayı planladığı 112 milyon dolarlık desteğin, liderliğini Fransız video-teknoloji şirketi Thomson'ın yaptığı projede kullanılmasını istiyor.
AB tarafından yapılan açıklamaya göre; Almanya'nın, Theseus projesine desteği 2011 yılına kadar devam edecek. AB, bu zaman kısıtlamasına gerekçe olarak, ülke desteğinin bazı şirketlere avantaj sağlayacak konuma gelmesinin engellenmesi hedefini gösteriyor. Verilen maddi destek ile internet araması sektörünün bilim adamları ile ortak çalışmayı teşvik etmesi ve araştırmanın daha verimli hale getirilmesi de amaçlanıyor.
ABD İLE REKABETTE GERİ KALMA SORGULANIYOR
AB'nin bu tavrı, Avrupa ile ABD arasında kapanmayan bilgi teknolojisi gelişmişliği farkının sorgulanmasıyla da paralel gidiyor. Bu tartışmada, Avrupa'nın, bilgi teknolojisi alanında ABD'nin gerisinde kalmasının en büyük nedeni olarak parçalanmış ve küçük ölçekli yapılan araştırmalar gösteriliyor. Birlikte araştıma yapma anlayışının çok gelişmemiş olması ve şirketlerin AR-GE'ye, ABD ve Japonya'dakine daha az kaynak ayırması da bu konuda geri kalmanın ana nedenleri olarak gösteriliyor. AB ise bu durumun, Almanya önderliğinde başlayan projeler ile gelişme kaydedeceğine inanıyor.
İnternet aramasının tarihine küçük bir yolculuk yapıldığında, milli arama motoru fikrinin bilgi teknolojisi gelişimi açısından dar bir kalıp gibi görünse de önemli bir adım olduğu görülüyor. Arama motorları şu anda en revaçtaki konu ve internet ekonomisinin gelecek yıllardaki temel sürücüsü misyonunu taşıyacağa benziyor.
ABD'de Clinton yönetimi sırasında ABD Başkan Yardımcısı Al Gore'un bürokratik işleri internet üzerine taşıması, ABD'de yeni ekonominin temellerini oluşturmuştu. Bu şekilde yeni ekonominin iş modelleri ortaya çıkarken, işletilen millici süreç ABD'de yeni ekonomi şirketlerinin sermaye birikimini sağlamıştı.
2001'deki ekonomik kriz ile yeni ekonomide bir duraklama yaşansa da, bugün ortaya çıkan güçlü şirketlerin varlık zemininin o dönemden geldiğini söylemek mümkün. O zaman bürokrasinin internete taşımasının oynadığı rolü bugün daha etkileşimli bir işlev olan aramanın üstlenmesi şaşırtıcı olmayacak.
Günümüzde çok daha genişlemiş olan internet içeriğinin arasında istenen servis ve ürünlere ulaşmada arama motorlarına duyulan ihtiyaç, bu tezin temel dayanağını oluşturuyor. Almanya'nın multimedya aramayı da içeren üst bir noktadan bu sürece katılması çok doğru bir yaklaşımı ifade ederken, AB'nin genel parçalanmışlığı ve ağır hareket etmesi sürecin önündeki en önemli engeli oluşturuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder