26 Temmuz 2007 Perşembe

Yaz ayında, iş arayışı hız kesmiyor


Türkiye'nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiriş.com'da yapılan ankete göre, iş arayanların yüzde 65'i, yazın iş aramaya aynı hızda, hiç ara vermeden devam ediyor.Yeni bir iş aramak ya da iş değiştirmek için tatil mevsiminin bitmesini mi beklemeli? Yaygın düşüncenin aksine, yaz ayları, iş bulmak için en uygun zaman dilimi olabilir. Çünkü kurumlar eleman arayışında hız kesmiyor, hatta Microsoft gibi firmalar bu arayışı daha da yoğunlaştırıyor.
Türkiye’nin iş ve insan kaynakları sitesi Yenibiriş’te yapılan anket, iş arayanların yüzde 65’inin bunu bildiğini, yazın iş aramaya aynı hızda, hiç ara vermeden devam ettiğini gösteriyor. Yenibiris.com’daki ilanların sayısında azalma olmaması da bunun göstergesi. İnsan kaynakları danışmanlık şirketleri de bu görüşü paylaşıyor.
Yapılan ankete göre, iş arayanların büyük bir kısmının rehavete kapılmadığı anlaşılıyor. Zira, “Yaz ayları, iş aramanızı nasıl etkiliyor?” sorusuna, yüzde 65’likoranla “Aynı hızda / yoğunlukta devam ediyorum” cevabı verilmiş. “İş arama tempomu yavaşlattım” diyenlerin oranı ise yüzde 18. Tatil yapanların, yani “İş arayışıma kısa bir aradan sonra devam edeceğim” diyenlerin oranı yüzde 12 olurken, bütün yaz boyunca iş aramaya ara verenlerin oranı ise yüzde 5’lik bir kısmı oluşturuyor.
İşverenlerin eleman arayışında, azalmanın aksine yüzde 30-35’ler düzeyinde bir artış olduğunu gözlemlediklerini belirten Exelect Genel Müdürü Jale Bengiler, adaylara, alışılmışın tersine yaz döneminde yoğun şekilde iş aramalarını önerdiklerini, herkes tatil yaparken, iş arayışına odaklanmanın en ideal seçim olabileceğini ifade etti.
Yordam İnsan Kaynakları & Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Asuman Kalkan ise, yaz aylarında bazı firmaların aday havuzu oluşturduklarını söylüyor. İş görüşmeleri nedeniyle tatilini yarıda kesmek istemeyen iş arayanlarla ilgili olarak da Kalkan, isteksiz iş arayanlara her zaman rastlandığını, gençliğimizde ne kadar özveriliysek gelecek hedeflerimizin de o kadar yakın olduğunu söylüyor.
Yaz aylarında çalışanların iş değiştirme eğiliminin daha fazla olduğunu söyleyen Human Resources Management Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Yaz döneminde çalışanlar daha enerjik ve atak oluyor, değişiklik yapma gücünü daha yoğun hissediyor. Yaz döneminde izin hakkını kullanan birçok çalışan, tatil yaparken özel hayatını, kariyerini, ilişkilerini gözden geçiriyor ve işinden memnun olmayanlar, bu konuyla daha çok yüzleşiyor.”


MICROSOFT: ELEMAN ARAYIŞIMIZ DAHA YOĞUN


Peki işverenler ne düşünüyor? Bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinden Microsoft’un İnsan Kaynakları Yöneticisi Işık Aydın Deliorman, Microsoft’un mali yılının haziran sonu olduğunu, haziran, temmuz, ağustos aylarında hem organizasyonel değişimleri gerçekleştirdiklerini, hem de yeni mali yılda kadrolarına katılacak elemanların arayışına geçtiklerini, dolayısıyla da Microsoft’un yaz aylarında daha da yoğun eleman arayışında olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli