21 Temmuz 2007 Cumartesi

iPhone, NAND Flash bellekte kıtlık nedeni


Yılın ikinci yarısında, mevsimsel talep artışı gösteren NAND Flash belleklerin yüzde 25'inin,sadece Apple'a ait iPhone ve iPod'da kullanılacağı öngörüsü, pazarda kıtlık işareti veriyor.DRAMexchange araştırma şirketinin yayınladığı rapora göre; iPhone ve iPod müzikçalarlarının önümüzdeki dönemde, dünyada üretilecek NAND Flash belleklerin yüzde 25'ini kullanacağı hesaplanıyor. Apple ürünlerinden gelecek bu talebin, yılın bu aylarında hareketlenen, yeni ürünlerin piyasaya çıkışından kaynaklan NAND talebi ile de birleşmesi sonucunda, teminde kıtlık yaşanması bekleniyor.

Sıklıkla USB belleklerde, bilgisayarlar ile diğer dijital cihazlar arasında data transfer etmek amacı ile kullanılan NAND bellekler, tüketici elektroniğine yönelik her çeşit üründe daha fazla kullanılmaya başlıyor.Hynix, Samsung ve Toshiba gibi NAND flash bellek üreticilerinin, üretimlerinin geniş bir kısmını Apple ürünleri için ayırmış olması, diğer elektronik cihaz üreticilerin kendi ürünleri içingerekli NAND Flash bellek sağlamada darboğaz ortaya çıkarıyor. DRAMexchange, yaşanan bu darboğazın NAND Flash bellek fiyatlarını kaçınılmaz olarak yukarı çekeceği yorumunda bulunuyor.

Apple'ın, iPhone'u sunuşundan sonra, pazarda yeni bir ivmenin oluştuğu ve özellikle müzik telefonu olma özelliği ile öne çıkan ürünlerde daha yüksek kapasitede NAND Flash bellek ihtiyacını ortaya çıkardı. Her ne kadar artan ihtiyaç, üreticiler tarafında öngörüldüyse de, NAND teknolojisinde daha gelişmiş üretim süreçlerine geçiş aşamasında bulunulmasından dolayı, üretim de henüz talebi karşılayacak verimliliğe ulaşılabilmiş değil.

Bu öngörüyü yapan şirketlerden biri olan Toshiba, daha önce, artan NAND Flash bellek talebi karşısında üretimini artıracağını bildirmişti. Toshiba, yaptığı açıklamada mart ayı itibari ile aylık 100 bin adet olan üretimini eylül ayında 150 bin adete, 2008 yılı sonu itibari ile de 200 bin adete çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Bununla beraber Intel ve STMicroelectronics de, Flash bellek üretimlerini yıl sonunda üretime başlayacak olan bağımsız bir şirkete ekleyerek bu iş kolunu daha büyük ve kendi başına işleyen konuma getirme kararı almıştı.



Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli