ODTÜ'lÜ araştırmacılar, geçirilen hastalıklardan kullanılan ilaçlara kadar bütün sağlık bilgilerine anında ulaşılarak teşhisi kolaylaştıracak bir yazılım geliştirdi.
Uluslararası patent başvurusunun yapıldığı yazılım, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masrafların azaltılmasına ve hastaların kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip etmesine de olanak sağlıyor.
Uluslararası patent başvurusunun yapıldığı yazılım, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masrafların azaltılmasına ve hastaların kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip etmesine de olanak sağlıyor.
Yazılım teknolojisi, sağlık kurumlarının hala kullanmakta olduğu elektronik sistemlerle uyumlu çalıştığı için ekonomik açıdan yeni bir yük getirmiyor.
ODTÜ'lÜ araştırmacılar, geçirilen hastalıklardan kullanılan ilaçlara kadar bütün sağlık bilgilerine anında ulaşılarak teşhisi kolaylaştıracak bir yazılım geliştirdi.Uluslararası patent başvurusunun yapıldığı yazılım, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masrafların azaltılmasına ve hastaların kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip etmesine de olanak sağlıyor. Yazılım teknolojisi, sağlık kurumlarının hala kullanmakta olduğu elektronik sistemlerle uyumlu çalıştığı için ekonomik açıdan yeni bir yük getirmiyor.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Doğaç, ODTÜ Mühendislik Fakültesi'nde çalışmalarını yürüten Yazılım Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin TÜBİTAK tarafından 1991 yılında akademik hayatta kazanılan birikimleri endüstriye ve ekonomiye katkı haline dönüştürmek amacıyla kurulduğunu söyledi.
Merkezin Avrupa Komisyonu'ndan aldığı toplam 15 proje ile 3 milyon euro araştırma ve geliştirme kaynağı elde ettiğini, birçok şirketle çalışma fırsatını yakaladığını anlatan Doğaç, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencileri Gökçe Banu Laleci Ertürkmen, Yıldıray Kabak, Özgür Gülderen, Tuncay Namlı, Alper Okcan ve yüksek lisans öğrencileri Mehmet Olduz, Mustafa Yüksel, İbrahim Taşyurt, Güneş Aluç, Fulya Tunçer, Ali Anıl Sınacı'nın yer aldığı çalışma grubunun 'Sağlık Ağlarında Yer Alan Aktörlerin Ve Süreçlerin Elektronik Ortamda Birbirleriyle Sorunsuz Haberleşerek Çalışmalarının Sağlanması' adlı çalışmayla uluslararası patent alımı için başvurduklarını bildirdi.
Doğaç, çalışmaların sağlık kurumları arasında elektronik bilgi alışverişini kolaylıkla gerçekleştirmeyi amaçladığını belirtti:
"Tedavinin sürekliliği ilkesine bağlı olarak, bir hastanın sağlık öz geçmişinde yer alan, kullandığı ilaçlar, alerjiler gibi geçirdiği tüm hastalıklar, sağlık kurumlarına (aile hekimleri, sağlık ocakları, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri gibi) ulaştırılabilecek, dolayısıyla sağlık çalışanları teşhis için gerekli olan bilgiye anında ulaşabilecek, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masraf azaltılacak ve vatandaşlar kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip ederek kendi sağlık yönetimlerinde söz sahibi olabilecekler.
Bütün bunlar sağlanırken, geliştirilen sistem sağlık kurumlarının kullanmakta olduğu elektronik sistemler ile uyumlu olarak çalışacak, dolayısıyla ekonomik açıdan yeni bir yük getirmeyecektir."
Doğaç, yürüttükleri çalışmanın ayırt edici özelliğinin "Birlikte çalışabilirliği desteklemesi ve var olan sistemleri yıkmadan sağlık standartlarına uyumlu bir biçimde bir sağlık ağının gerçekleştirilmesi" olduğunu anlattı: "Çalışmanın bir diğer özelliği ise geliştirilecek altyapının esnekliği. Sunulacak çözümler sadece günümüzü hedeflemekle kalmayacak, ileride benimsenebilecek sağlık standartlarına da uyum sağlayabilecek nitelikte olacaktır.
Örneğin, günümüzde hasta tanıma metodu olarak, ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber, vatandaşlık numarası, kağıt tabanlı kimlikler ve akıllı kart tabanlı kimlikler kullanılıyor.
İleride teknolojik gelişmelere paralel olarak retina taraması, biyolojik yongalar kullanıldığında ise Yazılım AR-GE Merkezi tarafından geliştirilen altyapı bu değişime kolaylıkla ayak uydurabilecektir."
"Henüz bu alanda patent yok"
Çalışmalarını korumak adına fikirlerini ve çözümleri uluslararası alanda patentleme kararı aldıklarını ve ODTÜ Teknokent'in ve TÜBİTAK'ın üniversitelerin araştırma merkezlerinde geliştirilen çözümlerin patentlenmesine destek vermesi üzerine patent alma sürecini hızlandırdıklarını anlatan Doğaç, "Girişimde bulunmadan önce gerekli saha araştırmalarını yaptık ve henüz böyle bir patentin var olmadığını belirledik" dedi.
Şirket kuruldu
Yazılım AR-GE Merkezi'nin uzun süren çalışmalar sonunda edindiği akademik potansiyeli, patentleme sürecinin de tamamlanmasıyla endüstriyel alanda yaygınlaştırmayı hedeflediğini dile getiren Doğaç, prototip uygulamaları tamamlanmış çözümlerin ürünleşmesini sağlamak amacıyla KOSGEB desteğiyle ODTÜ Kuluçka Merkezi'nde öğrencileri ile birlikte SRDC Yazılım Araştırma&Geliştirme ve Danışmanlık Şirketi'ni kurduklarını da belirtti.
Doğaç, SRDC'nin çalışmalarını anlattı:
"SRDC, ilk etapta, e-sağlık alanında dünyadaki en güncel gelişmeleri kendi tecrübesiyle harmanlayarak Sağlık Bakanlığı çalışanlarına aktarmak için girişimlere başladı.
Örneğin, ANSI tarafından akredite edilmiş ve e-sağlık alanında dünyada en fazla bilinen Standart Geliştirme Organizasyonu olan Health Level Seven'ın geliştirdiği en son mesajlaşma standardını birçok ülkeden önce Sağlık Bakanlığı Türkiye Ulusal Sağlık Ağı'nda uygulama fırsatı bulacak.
Patentleme sürecinin ilerleyişine de bağlı olarak SRDC ekibi, 2007 yılı sonunda çözümlerini ürün şeklinde piyasaya sunmayı planlıyor."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder