26 Temmuz 2007 Perşembe

Teknoloji dünyası, salı pazarına döndü


Şirket satın almaları ve ihale hazırlıkları için sandıklardan milyar dolarlar çıkarken Google, kablosuz iletişim de de oyunun kurallarını değiştirmeye hazırlanıyor.Nokia'nın video paylaşım sitesi Twango'yu ve HP'nin data yönetim yazılımları şirketi Opsware'i satın alma haberleri ortalıkta dolaşırken, Google ABD'deki kablosuz iletişim için ayrılan frekans bandı ihalesi için ayırdığı bütçe ve istediği değişiklik ile gündemin tepesine oturdu. Her üç şirketin kendileri için alışılmadık işlere girişmekte olduğunu gösteren haberler, satın alınan şirketlerin yapısı açısından da ilgi çekici. Nokia, eski Microsoft çalışanlarının kurduğu bir şirketi satın alırken, HP'nin aldığı şirketin kurucusu Microsoft ile internet tarayıcısı savaşlarından tanıdığımız Netscape'in kurucularından.

YouTube için ödediği 1.6 milyar dolar ile akıllara kazınan Google, ABD'de gözünü kablosuz iletişime dikmiş durumda. ABD'de televizyon yayınlarının tamamının dijitale geçmesinin ardından boşalan 700 MHz frekansıiçin açılan ihaleye, YouTube için ödediğinin yaklaşık üç katı bütçe ile girmeye hazırlanan Google, bu bandın kapasitesinin kısmen başkalarına kiralanmasına izin veren bir yasal düzenleme istiyor. Bu istek şimdiden ortalığı karıştırmış durumda. Bir kısım uzman var olan mevzuatın buna izin verdiğini savunurken, diğer bir kısım engelleyici maddelerin bulunduğunu dile getiriyor. Sonuç ne olursa olsun, Google'ın internetin doğasından gelen daha serbestleştirici bir yaklaşımı ABD'nin frekans ağalarının karşısına koyduğu kesin.

Nokia'nın video paylaşım sitesi Twango'yu satın alma süreci, YouTube örneği ile ihtişamını çarpıcı bir biçimde ortaya koyan video paylaşım işinin mobil ortamda da ciddi bir rekabet yaşayacağını gösteriyor. Microsoft'un eski çalışanları tarafından kurulan Twango, Nokia'nın mobil video paylaşımı hayallerini gerçeğe bir adım daha yaklaştıracak.

Son olarak; HP'nin Opsware'i satın almasının en ilgi çekici yanına gelelim. HP'nin 1.6 milyar dolar ödeyerek aldığını açıkladığı Opsware'in kurucusu Netscape'in kurucularından Marc Andreessen. Web tarayıcısı pazarındaki ezici liderliğini koruyamayarak Internet Explorer karşısında ezilen Netscape'in kurucularından Andreessen, bir diğer girişimi ile diğer bir devi güçlendiriyor. YouTube için ödenene denk bir tutarın söz konusu olduğu satın alma, kurumsal tarafta gerçekleştiği için o kadar ses getirmedi. Ancak HP'nin yine kurumsal yazılım tarafında güçlenmek için satın aldığı Neoware şirketi ile birlikte düşünüldüğünde önemli bir harekata işaret ediyor.

Durumu daha iyi ortaya koymak için, HP'nin kurumsal taraftaki en önemli rakibi olan IBM'in Hüseyin Kızıltay'ın ardından göreve gelen Türkiye genel müdürü Eray Yüksek'in yazılım kökenli olduğunu hatırlatalım.

Sonuç olarak iki nokta dikkat çekiyor. Birincisi, teknoloji dünyasında çözüm üretenler, zaman içinde bir iş modeli ile başarısız olsalar bile yeni bir model ile değişen koşullara meydan okuyorlar. İkinci olarak ise, büyük şirketler değişen dünyada yönlerini bulmak için küçük şirketlere önemli bedeller ödemeye hazırlar ve doğru girişimlerde bulunanlar için uygun fırsatlar mevcut.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli