20 Temmuz 2007 Cuma

Asya’nın en büyük ırmakları tehdit altında


China Daily gazetesi, ülkenin en büyük ırmaklarının akışını dengeleyen Qinghai-Tibet platosundaki sulak alanların iklim değişikliği sebebiyle küçüldüğünü, ve ırmaklardaki su oranının düştüğünü bildirdi.

PEKİN - Küresel ısınma ve iklim değişikliği Çin’de de etkisini gösteriyor. Çin Bilim Akademisi’nin yaptığı araştırmaya göre, Asya kıtasının ve ülkenin en büyük akarsuları olan Yangtze ve Yellow Irmakları’nın taşıdığı su oranı düşmeye başladı. Araştırma, son 40 yıl içerisinde küçülen sulak alanların oranının yüzde 10’u aştığını, Yangtze Irmağı’nın doğduğu yerdeki sulak alanlarda da yüzde 29 küçülme gözlendiğini belirtti.


Araştırmayı gerçekleştiren bilimadamlarından Wang Xugen, sulak alanların su tutmakta ve ırmakların taşıdığı su oranını dengelemekte önemli bir rol oynadığını söyledi. Xugen bu küçülmeden küresel ısınmayı sorumlu tutarken, bölgede yağışlar artsa dahi, yükselen hava sıcaklıkları sebebiyle yağışın ırmaklara karışmadan buharlaştığını söyledi.

Çin’de geçen hafta yayınlanan başka bir küresel ısınma raporu da, ülkenin Xinjiang Bölgesi’ndeki buzulların yüzde 20 oranında eridiğini belirtmişti.

Hiç yorum yok:

AyBEROZ

AyBEROZ
Alışverişin en güzeli